Mediteren

In de essentie is meditatie de kunst van het gewaarzijn, gewaar wat in je innerlijk en om je heen gaande is. Hoewel meditatie zelf geen techniek is, zijn er veel methoden om je helpen dit gewaarzijn aan te leren, en naarmate je er de slag van te pakken krijgt, kan het je overal vergezellen - tijdens je werk, binnen je relaties, de aktiviteiten van alledag.

Meditatievormen

Voor dit gewaarzijn, dit bewust-zijn is ontspannen zijn nodig. Gewoonlijk denken we dat we voor ontspanning naar buiten moeten gaan; naar de sauna, de natuur in, gaan sporten... Meditatie geeft ons een andere mogelijkheid; naar binnen te keren om te ontspannen.
We leven in een rusteloze wereld en nog nooit zijn de mensen zo gespannen geweest. Juist voor de moderne mind heeft Osho meditatietechnieken bedacht - een eigentijdse benadering voor de mensen van vandaag.
Als je bijvoorbeeld iemand met veel energie bent, voor wie ‘alleen maar zitten’ een onmogelijkheid lijkt, probeer dan een van de Osho actieve meditaties: Osho Dynamic of Osho Kundalini. Zet je tot het uiterste in en laat de ontspanning daarna vanzelf volgen.
Maken je opgekropte gevoelens het je misschien moeilijk om rustig te zitten? Of voel je je te moe en lethargisch om wakker te blijven terwijl je het zitten probeert? Of misschien wil je lichaam juist bewegen. Ook in dat geval zijn deze actieve meditaties ideaal voor jou.
Naast deze actieve meditaties zijn er nog tal van andere meditaties te volgen bij Wajid waarin onder andere aandacht besteed wordt aan de ademhaling, innerlijk kind, het openen van het hart, no-mind.

Je ware zelf

Meditatie is op een eenvoudige opvatting gebaseerd; dat je liever dan met het duister te vechten, wat uiteraard onmogelijk is, het licht moet ontsteken. Eerder dan het gevecht met onszelf aan te gaan door te proberen ons te verbeteren, door te proberen te leven in overeenstemming met andermans ideeën over wie of wat we zouden moeten zijn, kunnen we beginnen gewoon onszelf te aanvaarden zoals we nu zijn.
Meditatie is niets anders dan een hulpmiddel om je bewust te maken van je ware zelf, dat niet door jou gemaakt is en niet gemaakt hoeft te worden omdat je het al bent!

Liefde

Als je mediteert kom je vroeg of laat bij liefde uit. Als je diep mediteert zul je vroeg of laat een geweldige liefde voelen die je nog nooit hebt ervaren, een nieuwe kwaliteit in je wezen, er gaat een nieuwe deur open. Je bent een nieuwe vlam geworden en nu wil je delen.
Als je intens liefhebt, ga je merken dat je liefde geleidelijk aan steeds meditatiever wordt. Een subtiele stilte doet haar intrede. Gedachten verdwijnen, er vallen steeds meer gaten tussen. Momenten van stilte! je komt in contact met je diepte.