Osho Whirling meditatie

met muziek van Deuter

De Whirling Meditation duurt een uur en bestaat uit 2 fasen: wervelen en rusten. De wervelmeditatie van de soefies is een van de oudste technieken ter wereld en een van de krachtigste. Ze gaat zo diep dat zelfs één ervaring je totaal kan veranderen.
Wervel met open ogen net zoals kleine kinderen rondtol-len, alsof je innerlijke wezen het centrum is geworden en je hele lichaam een wiel is dat draait, een draaiend pot-tenbakkerswiel. Jij bent in het centrum, maar het hele lichaam is in beweging.
Het is beter om, voor je met whirling begint, drie uur van tevoren niet te eten of te drinken. Wervel zonder schoenen, maar met sokken aan (blaren!) en draag losse kleren.

Het doet er niet toe hoe lang je wervelt - het kan uren doorgaan - maar je kunt het beste minstens een uur ermee doorgaan om de energiedraaikolk zo intens mogelijk te ervaren.

Eerste fase

  • Bij het whirlen draai je op de plaats tegen de wijzers van de klok in. Houd de rechterarm schuin omhoog met de handpalm naar boven en de linkerarm lager gestrekt met de handpalm naar beneden. Wie misselijk wordt van het tegen de wijzers van de klok in whirlen, kan de andere kant op draaien.
  • Houd je lichaam ontspannen en je ogen open, niet er-gens op gericht, zodat de beelden wazig worden en vervloeien. Wees stil.
  • Draai de eerste vijftien minuten langzaam in het rond. Laat de snelheid in de volgende dertig minuten geleidelijk toenemen tot het whirlen bezit van je neemt en je een draaikolk van energie wordt. De buitenkant is een wervel-storm, maar de getuige in het centrum is stil en rustig.
  • Als je zo snel wervelt dat je niet meer kunt blijven staan, valt je lichaam uit zichzelf op de grond. Beslis het niet zelf en probeer niet van tevoren te bepalen hoe je valt; als je lichaam ontspannen is zul je zacht neerkomen en zal de aarde de energie in zich opnemen.

Tweede fase

  • Als je eenmaal gevallen bent, begint het tweede deel van de meditatie. Rol op je buik zodat je blote navel met de aarde in aanraking komt. Als je op deze manier ongemakkelijk ligt, ga dan op je rug liggen.
  • Voel hoe je lichaam in de aarde opgaat, zoals een kind tegen de borst van de moeder ligt. Houd je ogen dicht en blijf minstens vijftien minuten passief liggen.

Na afloop

Wees na afloop van de meditatie zo rustig mogelijk zonder iets te willen doen.

Het kan voorkomen dat je je wat misselijk voelt tijdens het whirlen. Na enkele keren zal dat verdwijnen, maar houdt het aan ga dan niet door met deze meditatiebeoefening.

► Demo video (Youtube)